Biele zlato

Biele zlato ako materiál bol vyvinutý začiatkom dvadsiateho storočia ako cenovo prijateľnejšia náhrada platiny v šperkárstve. Marketingovo sa ujal pojem biele zlato. Z bieleho zlata sa vyrábajú najmä šperky ako prstene, retiazky, či náušnice.

Biele zlato označuje zliatinu zlata, ktorá získava prímesami ďalších kovov biele – bledé zafarbenie. Najčastejšími prímesami sú paládium, skôr to bol nikel. Ten sa ale kvôli častým alergickým kožným reakciám (viac ako 10% ľudí je na nikel alergických) používa len veľmi málo. Ďalšími prímesami v zliatinách sú striebro, meď a zinok.

Výrobcovia takýchto zliatin prichádzajú so stále novými materiálmi. Existujú teda aj zliatiny s kobaltom, chrómom a ďalšími kovmi – rozhodujúca je spracovateľnosť a záujem zákazníkov.

Používanie prímesí si môžeme zjednodušene predstaviť ako miešanie farieb. Každá prímes mení farbu zliatiny, každá taktiež určuje mechanické vlastnosti kovu. Týmto spôsobom možno docieliť napríklad aj červenkastá, potom sa jedná o tzv. červené zlato, alebo môže zlato získať aj zelený nádych.
Ušľachtilejší alternatívou je biele zlato s prímesou paládia, ktoré sa niekedy označuje aj ako šedé zlato. Farba týchto zliatin je tmavšia, šedšia než u niklového bieleho zlata. Ako biele, tak šedé zlato sa väčšinou ešte upravujú pomocou rhódiovania. Nevýhoda sivého zlata je jasná – vyššia cena. Menšou nevýhodou je i väčšia hmotnosť.

Rhódiovanie zlata na biele sa vykonáva spravidla galvanickou cestou. Nanesie sa povlak z ródia – materiálu spôsobujúceho zmenu farby na čistú, striebristú bielu. Zvyšuje sa odolnosť proti poškriabaniu v porovnaní s čistým bielym zlatom. Nosením ale bohužiaľ táto vrstva často zmizne, ukáže sa vlastné biele alebo šedé zlato, čo často nepôsobí opticky pekne. Problém je totiž v tom, že neviete, akú farbu má zlato pod vrstvou ródia a niekedy môže dôjsť k nepríjemným prekvapeniam.

Ďalším problémom, ktorý môže zákazníka stretnúť, je ten, že sa iba domnieva, že zakúpil šperk z bieleho zlata. Po čase prsteň na niektorých miestach akoby zožltne. Tu sa väčšinou jedná o prstienok zo žltého zlata, ktorý bol bielo-zlato pokovované. Často je možné tovar vyreklamovať, pretože bola zákazníkovi poskytnutá nepravdivá informácia. Pri kúpe je dobré si nechať na paragón potvrdiť, že sa jedná o šperk z bieleho zlata, že nejde len o pokovovanie.
Skúšanie rýdzosti bieleho zlata na kameni je trochu ťažšie než skúšanie iných zliatin. Tu je potom nutné vyhľadať buď naozaj skúseného zkušebníka, alebo si nechať rýdzosť overiť na Puncovým úrade.